Takläggare

Lutningen på taket avgör vilket material du bör använda

Om du som husägare står inför att byta ditt tak så måste du ha utformning och lutning i åtanke innan du väljer material. Det finns nämligen vissa material som helt enkelt inte håller för olika typer av tak och om vi tar ett typexempel på detta så kan det handla om ett nytt, modernt och arkitektritat hus som har minimal lutning på taket. Tänk modell skokartong så förstår du vad vi menar. Ett sådant tak kan du inte lägga exempelvis tegel- eller plåt på utan där måste du lägga ett tak av papp. Detsamma gäller här om du exempelvis har ett sadeltak där du ska välja ett nytt material – här fungerar det med papp och tegel, men absolut bäst resultat och livslängd får du om du väljer tegel.

Om man därefter delar in dessa tre sorters material efter pris så kan vi här säga att just tegel är det dyraste medan papptak är det billigaste och även det lättaste att lägga på; dock har det även sämst livslängd av de tre materialen. Hur ska man då veta vilket material som passar huset allra bäst?

Ja, här är rekommendationen att man anlitar en takläggare – både för genomgången av själva projektet och för utförandet av detta. Tilläggas här dock – du får lägga ditt tak utan att koppla in en professionell takläggare med detta är något som kräver god vana och en fallenhet för att jobba med hantverk. Dessutom – att addera till detta – ett tak ligger högt upp så med ett takbyte ligger det alltid en risk och därför bör man som privatperson avstå från att göra detta på egen hand.

Det är alltid bättre att först kontakta en takläggare som går igenom de alternativ du har och därefter även låter denne sköta jobbet; detta sett både ur ren effektivitet och ur en säkerhetsaspekt.

Använd ROT-avdraget för en takläggare

Att det i dagsläget även går att få själva arbetet med ett takbyte till ett billigare pris är ytterligare ett argument till varför du ska välja att anlita en takläggare för jobbet. Du kan naturligtvis använda ditt rot-avdrag för detta – förutsatt att du är berättigad till detta – och dra av halva arbetskostnaden på din deklaration och därefter få tillbaka denna på din skatt.

ROT-avdrag då det handlar om takläggning är verkligen ett av de områden där skattereduktionen behövs som mest och där den verkligen underlättat för privatpersoner över hela Sverige. Oavsett vilket material du och din takläggare kommer fram till att det ska användas till ditt hus så kommer du ändå – tack vare ROT-avdraget – att kunna få jobbet gjort till en relativt låg kostnad.

Du kan således använda dig av det dyrare materialet tegel och lägga lite extra pengar på detta – om nu den takläggare du anlitat säger att denna lösning fungerar – och komma billigare undan i slutändan tack vare denna skattereduktion. 

 

Få hjälp med att hitta rätt material för ditt tak